Uvenskab i personalegruppen

Uvenskab i personalegruppen

Når der er uvenskab mellem to kollegaer, så kan det let eksploderer, dels fordi der måske er holdt for længe på irritationen og dels fordi de to kollegaer formentligt har delt oplevelsen af den anden kollega, oplevelsen af skænderiet og andet med andre kollegaer eller med ægtefællen derhjemme. Netværket har en stor betydning, fordi de gerne bakker op om den som fortæller.

Lad os forestille os, at Sofia går ind til marketingskollegaen for at fortælle, hvor umulig David er at arbejde sammen med, så vil marketings-kollegaen formentlig bakke Sofia op, fordi ud fra Sofias oplevelse og fortælling, så er der ingen tvivl om, at David er umulig. Når Sofia taler med sine veninder og med sin mand derhjemme, så kan de slet ikke forstå, hvordan David kan tillade sig at være sådan over for Sofia.

Lad os forestille os, at David gør nogenlunde det samme, så vil Sofia og David være fastlåst i, at den anden er svær at arbejde sammen med. Netværket bakker op om det de siger hver især, der er ingen nuancer. Sofia og David bliver bekræftet i at de gør det helt rigtige, fordi det er den vinkel de har på fortællingen til netværket. Samtidig oplever netværket heller ikke hverken Sofia eller David i virkeligheden. De oplever ikke, at Sofia lige lave en joke, som David griner af eller at David henter kaffe til Sofia og lige score et stykke kage til dem begge, da Økonomiafdelingen fejrer bogholderens fødselsdag.

Netværket polariserer, derfor er det vigtigt, dels at tale med Sofia og David om, men også med den øvrige ledelse, sådan at alle er opmærksom på dynamikken.